Het bedrijf TinyEYE Europe van de Stadskanaalster logopediste Elisa Gielen is door gezondheidsminister Edith Schippers uitgekozen voor een belangrijke innovatieplaats. Dat betekent dat Gielen en haar team de kans krijgen om hun werkwijze nationaal en internationaal op de kaart te zetten. Ook krijgen ze de komende twee jaar hulp van het ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport om knelpunten die ze ervaren op te lossen.

De logopedisten van TinyEYE Europe bieden vanuit Groningen online logopedie aan kinderen, volwassenen en ouderen. Cliënten krijgen de hulp via de computer of tablet en werken met op maat gemaakte spraak- en taalgames. Ze hoeven niet naar de praktijk te komen en oefenen in hun eigen omgeving, thuis of op school.

E-health

Dat trok de aandacht van minister Schippers. ,,Ik sprak haar een poosje geleden tijdens de E-health week, waar zorg via internet centraal stond.’’ Gielen zocht op aanraden van de minster contact met het ministerie en vertelde meer over wat zij en haar team doen. Tijdens een op 26 oktober 2016 gehouden bijeenkomst in Den Haag hoorde Gielen dat haar bedrijf een innovatieplaats krijgt.

 

Naast TinyEye Europe zijn nog zes andere Nederlandse zorgorganisaties uitgekozen. ,,Het gaat om onder meer het Radboud ziekenhuis en een maatschap van cardiologen, apotheken en oogheelkundigen. We zijn dus eigenlijk wel een beetje buitenbeentje’’, vertelt Gielen.

Schippers wil de Groningse logopedisten (foto) als voorbeeld stellen voor andere eerstelijns zorgverleners. ,,Zorgverlenen via het internet betekent veel gemak voor de mensen, en levert ook sneller en beter resultaat op’’, meent Gielen (rechts boven op de foto). ,,Geen wachtkamers, niet naar het ziekenhuis maar in de eigen omgeving waar mensen zich prettig voelen. Zorg verplaatsen van de wachtkamer naar de woonkamer.’’

Vermelding op de Nederlandse zorgkaart

Gielen, woonachtig in Stadskanaal, zegt dat er nog wel hobbels genomen moeten worden. Een daarvan is een vermelding op de Nederlandse zorgkaart. ,,Waarop je kunt zien waar welke zorg geleverd wordt. Wij werken online en kunnen in principe overal logopedie verzorgen. Maar we staan daarom ook niet op de kaart. We gaan nu met het ministerie kijken hoe we dit kunnen oplossen.’’

De Groningse logopediste is zich er bovendien van bewust dat niet iedereen de beschikking heeft over een computer of tablet. ,,Daarom zoeken we ook de samenwerking met bibliotheken in de provincie Groningen. In Stadskanaal is al een aparte ruimte ingericht waar mensen in alle rust logopedie kunnen volgen.’’

Voor de online logopedie bestaat overigens ook internationale belangstelling. Zo willen vakgenoten uit België en Duitsland graag meer weten. TinyEYE Europe kijkt zelf ook verder. Een van de logopedisten is Turks en helpt mensen in zowel het Nederlands als het Turks; een andere logopediste bij TinyEYE is Engels en helpt mensen ook in het Engels.

http://www.dvhn.nl/groningen/Minister-kiest-Groningse-logopedisten-als-voorbeeld-voor-heel-Nederland-21735475.html

Inloggen
close slider